Polacy najchętniej w EU używają świateł do jazdy dziennej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kabanos
    RS
    • 2011
    • 4544
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

czernobyl, krzygaj, ja też już roczek na dziennych i jestem zadowolony.
    Prosta rzecz, że wszystko co mniej obciążone, powinno dłużej posłużyć. U mnie jazda dzień/noc to mniej więcej 80/20%, więc przez te 80% czasu światła mijania są niepotrzebne.
    Co do zużycia paliwa, to chyba jednak coś w tym jest. U mnie na postoju przy włączonej wentylacji bez klimy komp pokazuje zużycie 0,5 l/h. Po włączeniu świateł mijania wskazanie wskakuje na 0,6l/h.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• micho_m
      Rider
      • 2011
      • 528
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

A ja mysle ze Niemcy i reszta zachodu wypadla slabo bo tam wiekszosc aut ma juz dzienne i nie musza nic dokupywac a badanie bylo zrobione na zlecenie Philips Automotive i pytali kto dokupil DRL.
      Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
      www.nawmar.pl

Komentarz

• Boobass
        Rider
        • 2011
        • 440

Z racji braku odpowiednich (nie szpecących DRL do mojej O2) mam włączony tzw. tryb amerykański i jest git

Komentarz

• Flame
          Elegance
          • 2010
          • 898

Szkoda, że nie napisali że połowa mających takie światła dzienne własnej produkcji, nie wyłącza ich nawet podczas nawałnicy deszczu i gradu.... :evil: :roll:
          ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• BADYL
            RS
            • 2011
            • 2396
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Flame
            Szkoda, że nie napisali że połowa mających takie światła dzienne własnej produkcji, nie wyłącza ich nawet podczas nawałnicy deszczu i gradu.... :evil: :roll:
            zgadzam się w 100%...kuźwa ile razy widzę jak jeden matoł z drugim (i nie zależnie czy mają dzienne ori czy nie) jedzie na takich światłach...z nieba pizga deszcz, albo śnieg, albo jej poprostu pochmurnie- ciemnica bo zaraz lunie to i tak taki debil jedzie na dziennych...Ci ludzie nie znaja sobie sprawy że od tyłu są wogóle nie widoczni?! :evil:
            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Maciek_H
              Rider
              • 2006
              • 320

Ja nawet jak auto jest w garażu to mam ledy załączone. Używam też wycieraczek nawet jak nie pada i myślę, że ludzie w PL to podchwycą i będziemy pionierami na świecie. Myślę też, że warto mieć włączone ogrzewanie latem non stop bo różnie bywa. By żyło się lepiej!
              Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
              ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
              http://www.termowizja.bielsko.pl/

Komentarz

• JOY
                Rider
                • 2008
                • 641

Zamieszczone przez BADYL
                zgadzam się w 100%...kuźwa ile razy widzę jak jeden matoł z drugim (i nie zależnie czy mają dzienne ori czy nie) jedzie na takich światłach...z nieba pizga deszcz, albo śnieg, albo jej poprostu pochmurnie- ciemnica bo zaraz lunie to i tak taki debil jedzie na dziennych...Ci ludzie nie znaja sobie sprawy że od tyłu są wogóle nie widoczni?!
                Dokładnie, ale mam ciekawostkę czy wiecie że dopiero od niedawna nie trzeba używać świateł całodobowo w rowerze ? Poważnie - kilka lat był taki oowiązek.

Komentarz

• Flame
                  Elegance
                  • 2010
                  • 898

Mnie ciekawi inna rzecz, mianowicie jak to organizuje fabryka.

Mój znajomy w Niemczech ma A8 takie samo jak ja, ten sam rocznik. W moim z dziennymi świecą światła tylne, u niego nie.

Ani on, ani ja nie grzebaliśmy nic przy ustawieniach, tak wyjechały one z fabryki ( weryfikowałem to jeszcze z salonem, z którego kupiłem auto)
                  ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• andrzej111
                    L&K
                    • 2010
                    • 1391

Zamieszczone przez czernobyl
                    mam zrobione jak w tym focusie z foty, dostanę stickera andrzej111 approved ?

Niestety nie :cry:
                    Norma "andrzej111 9001" stawia bardzo wyśrubowane wymagania, jednym z nich jest rocznik auta 2004 i wyżej.
                    Ale nie martw się mam dla Ciebie bardzo dobrą wiadomość, łapiesz się na starą normę "andrzej111 9000", co prawda nie jest to tak prestiżowa norma jak ta nowe ale nadal to high level.

Po zakończonym audycie mającym na celu sprawdzeniu braku druciarstwa w instalacji oraz poprawności działania systemu DRL otrzymasz wymarzoną naklejkę "andrzej111 9000 approved" oraz dyplom a Twoje auto znajdzie się w zaszczytnym gronie wyróżnionych tym tytułem pojazdów (przypominam, że norma dotyczy również wózków sklepowych, dziecięcych, złomiarzy i wszystkich innych pojazdów mających 2 i więcej kół) Oczywiście nie muszę wspominać jak dyplom wpływa na cenę oraz zainteresowanie autem.

Zgłoś się na PW, podam Ci numer konta żebyś przelał opłatę administracyjną
                    Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• kabanos
                      RS
                      • 2011
                      • 4544
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

andrzej111, :haha:

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Maciek_H
                        Rider
                        • 2006
                        • 320

Zamieszczone przez Flame
                        Mnie ciekawi inna rzecz, mianowicie jak to organizuje fabryka.

Mój znajomy w Niemczech ma A8 takie samo jak ja, ten sam rocznik. W moim z dziennymi świecą światła tylne, u niego nie.

Ani on, ani ja nie grzebaliśmy nic przy ustawieniach, tak wyjechały one z fabryki ( weryfikowałem to jeszcze z salonem, z którego kupiłem auto)
                        Bo u nas jak weszły te durne przepisy o świeceniu w dzień, to nasz wspaniały za przeproszeniem ustawodawca w swojej głupocie nakazał świecenie także tylnych pozycyjnych. Pamiętam nawet jak zmieniał się ten przepis po roku czy jakoś tak, że wystarczyły już przednie tylko to kilka dni przed nowelizacją drogówka mnie zatrzymała, że nie mam w tyle świateł i nawet sami twierdzili, że b. długo jechali za mną bo nie byli pewni czy mam te światłą czy nie. W grupie VAG można to oczywiście programować. I moje pytanie, które sobie zadaje od tamtej pory: "jak oni mnie w gogóle zauważyli w ten słoneczny dzień bez tylnych pozycyjnych?" I rada na koniec: jeśli ktoś w dzień nie widzi auta bez świateł, to powinien zaprzestać dalszej jazdy, bo jakim cudem miałby zauważyć rowerzyste, pieszego, dziecko, zwierzę? Wówczas trzeba się zbadać u okulisty po prostu.
                        Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
                        ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
                        http://www.termowizja.bielsko.pl/

Komentarz

• JOY
                          Rider
                          • 2008
                          • 641

Całe życie jeździłem na światłach aby być bardziej widocznym, ale masz rację nakaz jeźdżenia samochodów i motocykli spowodował że piesi i rowerzyści są jeszcze mniej widoczni. Japonia i Kanada już wycofały się z tego przepisu bo statystyki udowodniły że wypadków jest więcej. A że ludzie są durni... widać i dzienne nie pomagają bo wieczorem masa kierowców już nie pamięta żeby włączyć mijania. A nie każdy ma S2 czy O2 co to samo myśli

Komentarz

• marbab
                            RS
                            • 2009
                            • 4713
                            • Fiat
                            • BMM 2.0 TDI 140 KM

Maciek_H, nic dodac nic ujac
                            Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                            Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz